Aktuálně: Ruské hranice uzavřeny kvůli koronaviru

Aktualizace 02. 07. 2021

Aktuální informace ohledně omezení vstupu do Ruské federace od 01. 07. 2021
 

Pro občany ČR je z ruské strany stále vyžadováno vízum s ověřeným pozváním od příslušného ministerstva a imigračního úřadu.

Z ČR mohou do Ruska nově vycestovat pouze osoby, které cestují za účelem dlouhodobě plánované a neodkladné cesty.

Před cestou doporučujeme registraci v systému DROZD.

Koronavirus SARS-CoV-2 komplikuje situaci cestovatelům po celém světě. Jsou kvůli němu uzavírány hranice většiny států, nově se tento vir postaral i o uzavření ruských hranic pro všechny nerezidenty Ruské federace. Od středy 18. března 2020 se tak nebudou moci cizinci a lidé bez ruské státní příslušnosti kvůli rozhodnutí tamní vlády, které inicioval premiér Michail Mišustin na základě dohody Společenství nezávislých států (svazu bývalých republik SSSR), dostat do této země. Toto opatření má zamezit dalšímu šíření nemoci COVID-19 vést k ochraně zdraví ruských obyvatel.  

Kdo může nadále cestovat do Ruska? 

Toto nařízení se netýká úplně všech, uděleno bylo pár výjimek, kdy lidé mohou vstupovat do země bez omezení. První výjimkou jsou pracovníci ambasád a konzulátů sídlících v Rusku, dále pak členové oficiálních delegací. Do Ruské federace mohou nadále cestovat i řidiči zajišťující mezinárodní dopravu či lidé, kteří mají uděleno platné vízum do Ruska kvůli pohřbu jejich blízkého. Dočasný zákaz vstupu na ruské území se netýká ani osob pracujících v tranzitních prostorech letišť a těch, kteří mají v Rusku oficiálně vedený trvalý pobyt. To už je ale kompletní výčet všech výjimek, ostatní se do země bohužel nedostanou. 

Do kdy bude toto opatření trvat? 

Platnost nařízení uzavírajícího ruské hranice před turisty z celého světa byla vyhlášena do 1. května 2020. Nicméně dočasné omezení vstupu může být kdykoliv prodlouženo v případě, že se situace bude zhoršovat. Možný je samozřejmě i opačný scénář, kdy dojde ke zkrácení této doby. Tato varianta se však jeví spíše nepravděpodobně, i vzhledem k vývoji v ostatních zemích. 

Zdroj informací

Situaci ohledně uzavřených ruských hranic budeme pro naše klienty sledovat i nadále a případných změnách vás budeme informovat.