cestování do Ruska

Zkuste nevšední cestu do Ruska autem

Do Ruska se pohodlně dostanete letadlem či vlakem. Co ale vyzkoušet cestu autem? Budete pány svého času a můžete se zastavit, kde budete chtít. Pokud jste se pro dopravu osobním automobilem rozhodli, je důležité si před odjezdem zkontrolovat, nastudovat a zařídit pár věcí. Zdá se vám to složité? Od toho je tu náš článek, který vás stručně a jasně seznámí se všemi skutečnostmi, které pro cestu autem do Ruska potřebujete.

Co si zařídit před odjezdem

Než přistoupíme k formalitám, určitě si zkontrolujte technický stav vozidla. Přeci jen se vydáváte na delší cestu a nezapomeňte, že vzdálenosti mezi obydlenými oblastmi jsou v Rusku mnohdy několik desítek kilometrů. Doporučujeme si do auta sbalit teplejší věci na přespání, lékárničku a nějaké občerstvení, protože pokud dojde k nehodě, pomoc může přijet později a odtahová služba je zde dražší. Dalším faktorem je ve většině případů horší vybavenost ruských servisů. Vždy je lepší mít jistotu a vyrazit autem do Ruska s dalším motoristou, abyste si navzájem mohli pomoci.

Dejte si pozor také na to, co se chystáte do Ruska vést. Povoleny jsou maximálně 3 litry tekutin (platí i pro veškerý alkohol včetně piva), za každý další litr navíc platíte clo, které vyjde cca na 250 – 300 Kč. Nesnažte se ani nic pašovat, ruští celníci jsou nedůvěřiví, a pokud se jim něco nebude zdát, projdete detailní kontrolou jako na letišti. Důležitá informace pro motoristy je, že pohonné hmoty nesmíte do Ruska dovážet. Nemusíte se však bát, cenově vychází benzín v Rusku stejně či dokonce méně než u nás. Jeho kvalita však může být místy nižší.

Nejdůležitější věcí jsou formality. Tedy různá oficiální povolení, doklady atd. Jejich seznam uvádíme níže:

  • Platné vízum. Je třeba si jej vyřídit před odjezdem do Ruska. Pokud nechcete ztrácet čas a chcete mít jistotu, že budete mít vše potřebné, svěřte žádost agentuře, která vám vše zajistí a nestane se, že budete mít třeba neaktuální formulář.
  • Mezinárodní řidičský průkaz. V tomto případě vám český řidičský průkaz stačit nebude, zařiďte si ten mezinárodní, kde je i azbuka.
  • Malý technický průkaz vozidla. Jestliže nejste vlastníkem vozidla, je potřeba plná moc majitele, nejlépe napsaná v anglickém jazyce.
  • Povinné ručení, které je platné pro Rusko. Zkontrolujte, zda máte Rusko na své zelené kartě přeškrtnuté. Pokud ano, musíte podat žádost o nové pojištění v ČR.
  • Cestovní pojištění. Pokud máte cestovní pojištění k platební kartě, bude vám stačit. Musíte mít však s sebou kopii pojistných podmínek, kde je vyznačena územní platnost a kopii platební karty, kde je vaše jméno.
  • Havarijní pojištění. Není povinné, ale je dobré ho mít. Jako takové v Rusku neplatí, ale lze ho spolu s asistenčními službami sjednat u čtyř pojišťoven, které kryjí Rusko. Jedná se například o pojišťovnu UNIQUA či Hasičskou vzájemnou pojišťovnu.
  • Na hranicích budete muset vyplnit dva druhy dokumentů. Jedná se o migrační kartuv Rusku totiž můžete pobýt sedm pracovních dní bez přihlášení, pak je třeba se přihlásit. Dále vás čeká vyplnění formuláře celní deklarace.

Jakou zvolit cestu autem do Ruska

Nedoporučujeme jet přes Bělorusko, protože byste si museli navíc vyřizovat běloruské tranzitní vízum a na hranicích jsou opravdu dlouhé čekací doby.

Je možné cestovat přes Ukrajinu, například přes hraniční přechody Vyselky (UA) – Uspenskaya (RUS), Izvaryne (UA) – Donetsk (RUS) a další. Je zde možnost využít i trajekt Kerch (UA) – Ilyich (RUS), avšak čekací doby jsou zde i několik hodin dlouhé. Cenově vyjde jedno osobní auto plus jedna dospělá osoba kolem 750 Kč.

Nejvhodnější cesta vede přes Lotyšsko. Přechod se jmenuje Grebnova (LV) – Ubylinka (RUS). Pokud pojedete do Moskvy, je to pro vás nejlepší možnost. Můžete využít i estonský přechod Lütä (EST) – Izborsk (RUS). Tyto přechody se většinou projedou rychle bez dlouhého zdržení.

Při vstupu na ruské území projdete pasovou a celní kontrolou, takže vás čekají dvě zastávky. Při dobrém provozu by vám kontrola neměla zabrat více než hodinu.

Tipy na závěr

Užitečná rada na závěr je ta, že v Rusku je zakázáno brát stopaře. U benzínových pump budete nejprve platit a pak vám personál natankuje. Kontroly motoristů jsou v Rusku velmi časté a tolerance alkoholu je nulová. Přejeme vám šťastnou cestu!