Kde vyřídit vízum do Ruska

Čím dál více turistů se odklání od návštěv klasických západních destinací a míří na východ, obzvláště do Ruska. Rusko pro mnohé představuje zemi, kde lze objevit mnoho přírodních krás prozatím nedotknutých civilizací a velké množství ohromujících historických staveb. Míří sem i mnoho podnikatelů v rámci mezinárodního obchodu, protože ruské firmy se aktuálně dostávají do popředí zájmu. Pokud patříte i vy mezi ty, kteří chtějí navštívit Rusko, ať už z kteréhokoliv důvodu, je třeba si před cestou zařídit potřebné dokumenty. Kde žádat o vízum do Ruska vám poradíme v tomto článku.

Jaké vízum budete požadovat?

Než zažádáte o vydání víza, je třeba si ujasnit, na jak dlouho a z jakého důvodu do Ruska cestujete. Na konzulátech zpracují vaši žádost, ale nejsou oprávněni radit vám s výběrem kategorie víza. Existuje několik druhů víz: turistické, pracovní, služební, návštěvní a tranzitní. Každé má stanovenou odlišnou délku pobytu a liší se i potřebnými doklady. Nejběžnější je turistické vízum, při kterém můžete v Rusku setrvat maximálně po dobu 30 dní.

Potřebné doklady k vyřízení víza

Přípravu o žádost neodkládejte. Včas si sežeňte potřebné podklady pro vízum, žádost o vízum totiž nelze řešit až na hranicích. K vyřešení žádosti o turistické vízum potřebujete pozvání, potvrzení o cestovním pojištění, platný cestovní pas a jeho kopii, fotografii a vyplněný vízový formulář. Doporučujeme začít vše vyřizovat minimálně měsíc dopředu, oficiálně se doba vyřízení žádosti o ruské vízum (počínaje žádostí o pozvání) pohybuje od 4 do 30 dnů.

Počítejte také, že při podání žádosti je třeba zaplatit vízový poplatek, který se liší podle zvolené kategorie víza.

Kde zažádat o vízum do Ruska

O vízum do Ruska lze v České republice žádat jen na ruském velvyslanectví a konzulátu. Ty mají svá vízová centra, která žádosti o vízum zpracovávají. Ruské konzuláty najdete na těchto místech:

Praha - Konzulární oddělení velvyslanectví Ruské federace, Korunovační 34, 160 00, Praha 6
Brno - Generální konzulát Ruské federace, ulice Hlinky 142 b, 603 00, Brno
Karlovy Vary - Generální konzulát Ruské federace, ulice Petra Velikého 18, 360 01, Karlovy Vary

Pozor si dejte i na to, že úřední hodiny jsou ve všechny pracovní dny jen na konzulátu v Praze. V Brně a Karlových Varech jsou k dispozici jen v pondělí, středu a pátek a většinou jen v dopoledních hodinách.

Konzuláty mají své internetové stránky, kde získáte veškeré detailní informace o podání žádosti o vízum. Můžete si zde stáhnout i formulář žádosti. Je důležité upozornit na skutečnost, že vše musí být správně vyplněné a doklady platné. Například u cestovního pasu je nutné, aby jeho platnost byla ještě 6 měsíců od ukončení pobytu v Ruské federaci. Pokud konzulát zjistí jakoukoliv chybu, žádost vám vrátí a lhůta zpracování se prodlouží, protože budete vše muset absolvovat znovu, i s vízovým poplatkem. Počítejte také s tím, že vízová centra na konzulátech mohou být v daný okamžik zahlcena žádostmi a vznikají tak velké fronty.

Vsaďte na zkušenosti vízové agentury

Pokud si tedy nejste jistí, zda máte vše v pořádku nebo na vyřízení žádosti spěcháte, je tu ještě jedna možnost. V České republice existují specializované agentury, které se o vše postarají. Zkontrolujeme vaše doklady a zařídíme všechny pochůzky po úřadech. Budete tak mít jistotu, že se lhůta žádosti o ruské vízum neprodlouží a vízum bude schváleno.

Náš tip: Pokud se vám stane, že z jakéhokoliv důvodu budete nuceni pobyt v Rusku prodloužit, je potřeba podat žádost o prodloužení víza u místní pobočky Federální migrační služby Ruské federace.

Přejeme vám šťastnou cestu a hlavně bezstarostné a bezchybné podání žádosti o ruské vízum.