Evropská unie

Jak se liší vyřízení víza do Ruska pro občany z EU a jiných zemí

Do Ruska se z České republiky cestuje za turismem, v rámci služebních cest a mezinárodního obchodu, nebo jen tak navštívit rodinu a přátele. Abyste však měli povolený vstup na území Ruské federace (dále RF), je nutné mít vyřízené platné služební nebo turistické vízum. Informací, kde a jak vízum do Ruska zařídit, naleznete na internetu mnoho. Jak mají však postupovat cizinci, kteří se přechodně nacházejí v České republice nebo zde mají trvalý pobyt? Liší se způsob vyřízení víz pro cizince ze zemí EU a zemí mimo EU? Na tyto otázky vám rádi odpovíme na řádcích níže.

Lhůta pro vyřízení žádosti o vízum

Pokud jste se rozhodli do Ruska vycestovat a cíl vaší cesty je jasný (tedy máte rozmyšleno, o jaký typ víza budete žádat), doporučujeme začít žádost vyřizovat co nejdříve. Jestliže vám to okolnosti dovolí, klidně 30 dní dopředu. Toto platí jak pro občany ČR, tak pro cizince z EU i jiných zemí, kteří se nyní nacházejí v ČR. Celý proces se může protáhnout, pokud nebudete mít v pořádku potřebné dokumenty. A jaké jsou lhůty pro vyřízení žádosti o vízum?

  • Pro občany ze zemí Evropské unie platí stejné lhůty, jako pro občany ČR. Standardní doba zhotovení je 6-7 pracovních dnů. V případě potřeby lze žádost o vízum urychlit. Pak se jedná o expresní zpracování, které je vyřízené do 3 pracovních dnů.
  • Pro občany ostatních zemí ležících mimo EU jsou lhůty většinou stejné. Avšak pozor, někdy mohou být delší – to záleží na zemi, odkud cizinec pochází. V tomto případě je lepší se předem informovat.

Cizinci na území ČR žádají o vízum ve specializovaných vízových agenturách nebo přímo na ruských velvyslanectvích a konzulátech. Ruské konzuláty se nacházejí v Praze, Brně a Karlových Varech. Všechny potřebné informace mají konzuláty na svých internetových stránkách, kde jsou ke stažení i formuláře k žádosti o vízum.

Rozdílná výše konzulárních poplatků

Žádost o vystavení víza se neobejde bez poplatků.

  • Pro občany zemí EU (kromě Velké Británie a Irska) je účtován stejný poplatek jako pro občany ČR. V případě standardní doby zpracování je to 1 720 Kč a při expresní žádosti 2 030 Kč.
  • Cizinci z jiných zemí mimo EU mají poplatky odlišné. Ceny se liší podle země, ze které žadatel pochází. Aktuální cena vám bude bez problémů sdělena na vyžádání.

Rozdílné ceny jsou dány skutečností, že Evropská unie má s RF podepsanou dohodu o zjednodušeném vyřizování víz a cena se pak liší kvůli různé výši konzulárního poplatku.

Potřebné dokumenty k vyřízení víza

Co se týče potřebných dokladů a písemností k úspěšnému vyřízení víza do RF, jejich souhrn je stejný u všech žadatelů. Zde tedy nezáleží, odkud pocházíte. V tomto případě platí stejné pokyny pro občany ČR i cizince z EU a jiných zemí.

Při vstupu na území RF potřebujete pozvání. Doporučujeme si tedy nejprve zařídit tzv. zvací dopis (nebo také turistický voucher), což je dokument, jehož vyřízení může trvat 1 až 30 dní. Může jej vydat ruská organizace, firma či soukromá osoba. Vyžadována je také barevná pasová fotografie. Dále musíte mít potvrzení o cestovním pojištění, které by mělo být sjednáno na celou dobu pobytu v Rusku. Samozřejmostí je cestovní pas a jeho kopie, který musí být platný ještě 6 měsíců od ukončení pobytu v RF. Poslední nutností je správně vyplněný vízový formulář. Pokud si s ním nevíte rady, rádi vám s celkovou žádostí o vízum pomůžeme.

  • V případě cizinců ze zemí EU i z ostatních zemí, kteří pobývají na území ČR, může být navíc požadováno i povolení k pobytu v ČR nad 90 dnů či povolení k trvalému pobytu v ČR. Tyto doklady mějte proto raději s sebou. Konzulární oddělení si může navíc vyžádat další potřebné dokumenty, toto je vždy individuální.