Počasí v Rusku

Kdy je nejlepší počasí pro cestu do Ruska?

Pokud se chystáte do Ruské federace na dovolenou či za prací, je dobré si předem zjistit informace o počasí. Díky velké rozlehlosti státu sem zasahuje několik klimatických pásem a teploty mohou být v různých částech země odlišné. A rozdíly jsou tu opravdu veliké. U Černého moře se můžete setkat s příjemnými teplými dny, naopak na Sibiři vás překvapí zima a téměř nikdy nerozmrzající půda. V našem článku naleznete důležité údaje, díky nimž vás ruské počasí nezaskočí nepřipravené.

Podnebí v Rusku

Obecně lze říci, že na většině území Ruské federace se setkáte s mírným podnebím. Typické jsou zde chladné zimy a krátká léta. Roční období jako podzim a jaro bývají chladnější než u nás. 

Rusko se rozkládá na asijském a evropském kontinentu. Z tohoto důvodu je počasí různorodé, nachází se zde více klimatických pásem. Většina území se nachází v mírném podnebném pásu. Zde se ještě rozlišují čtyři podtypy klimatu:

  • monsunový
  • ostrý kontinentální
  • kontinentální
  • mírný kontinentální

Dále zde můžeme najít subtropický pás, jenž zasahuje na pobřeží Černého moře a okolí Kavkazu. Drsné zimy jsou naopak v polárním (arktickém) pásu a subpolárním (subarktickém) pásu. Sem patří hlavně severní část Ruska a ostrovy v Severním ledovém oceánu.

Nejchladnějším místem je severní Sibiř, kterou pokrývá stále zmrzlá půda. Nejstudenějším územím byl označen Ojmjakon (průměrná zimní teplota je -46 °C). Většinu roku zem pokrývá sníh a řeky jsou polovinu roku zamrzlé. Teplota může klesnout až na -60 °C. Kromě černomořského pobřeží je téměř v celém Rusku trvalá sněhová pokrývka.

Jak již bylo zmíněno, nejtepleji je na jihu, v oblasti Černého moře a ve stepích na jihovýchodě. Léta jsou příjemná, ale krátká, a vyskytují se zde vydatné srážky. Letní teploty se mohou vyšplhat až ke krásným 40 °C. V zimě teploty neklesnou pod bod mrazu.

Moskva a počasí

Počasí v Moskvě se vyznačuje kontinentálním klimatem a charakteristické jsou pro toto místo velké teplotní rozdíly. Nejpříznivější doba pro návštěvu hlavního města je v červnu až v září. Léta bývají teplá, směrem na sever však chladnější a naopak směrem na jih teplejší. Zimy jsou dlouhé, větrné, zasněžené a mrazivé. Dny jsou v tuto dobu velmi krátké, jen šest hodin denního světla. V zimě je zde průměrná teplota -6,7 °C a v létě 19,2 °C. Co se týče srážek, deštivé období začíná zpravidla v polovině května a končí v polovině listopadu. Sníh zde leží nejčastěji od konce listopadu do poloviny března.

Petrohrad a počasí

Počasí v Petrohradu je mírnější s kontinentálním klimatem, přesto chladnější než ve Střední Evropě. V létě jsou dny velmi dlouhé, v zimě naopak krátké. V Petrohradě se můžeme od května do července setkat s tzv. bílou nocí, kdy se stmívá až po jedné hodině ranní a brzo svítá. Průměrné zimní teploty jsou -10 °C a letní 13 °C. Zimy jsou dlouhé, mrazivé a doprovází je všudypřítomné šero. Petrohrad doporučujeme navštívit mezi červnem a srpnem. Je dobré poznamenat, že srpen je nejdeštivější měsíc v této oblasti. V létě je počasí příjemné, ideální pro návštěvu kulturních a historických památek.

Kdy se vydat do Ruska

Ideální doba, kdy se vydat do Ruska, je mezi měsíci červen a září. V létě jsou zde opravdu příjemné teploty, nicméně čekejte hodně srážek, proto s sebou nezapomeňte deštník. V tuto dobu je ve městech také nejvíce turistů. Nedoporučujeme sem jet na začátku jara, kdy opravdu hodně prší. Pokud se tedy na návštěvu vydáte v létě, postačí lehké oblečení. Jestliže však zvolíte zimní měsíce, abyste spatřili bílé noci či podnikli adrenalinovou výpravu do hor, počítejte s velkým mrazem a zabalte si kvalitní oblečení a zimní boty, ideálně protiskluzové.