Rusko

Jaká místa navštívit v evropské části Ruska?

Pokud cestujete do Ruska a nejste si jistí, která místa navštívit, nechte se inspirovat naším malým průvodcem po evropské části tohoto velkého státu. Zavedeme vás do míst, která dýchají minulostí a představují kulturní skvosty ruského národa. Nabízíme také tipy na aktivní dovolenou a příklady míst, kde nejlépe poznávat krásy ruské přírody.

mapa Ruska

Poznejte duši ruského národa skrze města

V první řadě doporučujeme navštívit druhou největší metropoli Petrohrad, bývalé hlavní město Ruského impéria. Užijete si zde romantické projížďky po Něvě, návštěvy kulturních památek, katedrál, divadel a typických ruských trhů. Z našeho výčtu samozřejmě nelze vynechat Moskvu, nynější hlavní město, které vás překvapí dechberoucí architekturou a všudypřítomnou historií. Návštěva chrámu Vasilije Blaženého toho bude dozajista důkazem. Nejvíce kulturních skvostů na jednom místě najdete v nejposvátnějším městě Ruska, Sergiev Posadu. Tento ruský Vatikán nadchne i nevěřící a z Muzea matrjošek si jistě odnesete krásný suvenýr.

Pokud se za krásami Ruska vydáte transsibiřskou magistrálou, udělejte si zastávku ve městě Nižnij Novgorod. Toto starobylé místo na řece Volha žije obchodním a politickým životem, turisté zde však najdou i mnoho historických památek. Za návštěvu stojí i město Bolgar, jež patří do ruské republiky Tatarstán. Dominantu města tvoří historický a architektonický komplex, který patří do světového dědictví UNESCO. Pokud se chcete dostat za polární kruh, určitě přijeďte do přístavu Murmansk. Jsou tu dlouhé zimy a můžete tu spatřit polární záři. Mezi města s početnými památkami patří i Kazaň, centrum Tatarstánu. Turisty zde láká hlavně Kazaňský kreml (městská pevnost), který obsahuje několik úžasných staveb a sídlí zde i tatarský prezident.

Co vidět z novější ruské historie

Carské selo (Carskoje Selo) okouzlí každého z vás. V této carské vesnici ve městě Puškin je ke zhlédnutí několik paláců a parků. Najdete zde dokonce věhlasnou Jantarovou komnatu, která je situována v Kateřinském paláci. Ten byl vystaven ve slohu ruského baroka a je lemován sochami.

Matka vlast volá (The Motherland Calls) představuje sochu tyčící se nad městem Volgograd. Je součástí Památníku Bitvy o Stalingrad, který byl budován od roku 1959.

Dalším významným bodem vaší cesty by měl být jeden z nejstarších námořních přístavů na severu evropské části Ruska, a to Archangelsk. Ten leží u ústí řeky Severní Dvina, která ústí do Bílého moře.

Letiště v evropské části Ruska

V evropské části Ruska se nacházejí tři hlavní letiště. Největší z nich, Šeremetěvo letiště, je taktéž největší letiště v celém Rusku. Leží necelých 29 km od centra Moskvy. Mezi další významná rušná letiště patří Domodědovo letiště a Vnukovo letiště.

Kam za aktivní dovolenou

Jestliže dáváte přednost aktivní dovolené a máte raději přírodu než historické památky, potom vám i evropská část Ruska může nabídnout své poklady. Například řeka Volha je nejdelší řekou v Evropě a ústí do Kaspického moře. Pro Rusy má důležitou symboliku a už jen pohled na ni a okolní panoramata vás nadchne. Pro ty, které zajímá vysokohorská turistika, bude důležité pohoří Ural tvořící geografickou hranici mezi Evropou a Asií. Najdete zde rozmanitou faunu a floru, těží se zde i vzácné kameny. Aktivní sportovci tu najdou celou řadu mírných i náročných turistických stezek.

Jako bonus na závěr jmenujeme ruské národní parky. Nedotčenou přírodu naleznete v Národním parku Smolensk. Toto kouzelné místo 500 km od Moskvy láká návštěvníky na rybolov a outdoorové sporty. Nachází se zde několik jezer a velké množství vzácných rostlin. Největší v oblasti je však Národní park Jugyd Va, který je dokonce uveden na seznamu UNESCO, a je to pravé místo pro milovníky přírody. Nutno zmínit i Národní park Ruská Arktida, nejsevernější chráněnou přírodní rezervaci. Jedná se o ledovcový prostor složený z mnoha souostroví a ostrovů. Pokud tedy chcete stanout tváří v tvář syrové severní přírodě, pak vás toto místo nezklame.